Mindfulness


Mindfulness omvat wat mij betreft de meest basale meditatietechnieken, maar dan gestript van religieuze overbodigheden en andere bijzaken. De techniek vindt weliswaar zijn oorsprong in Oosterse religies, in de basis is het in mijn ogen net zo natuurlijk als slapen, wandelen, zwemmen of muziek maken. Er gebeurt wezenlijk iets anders als je je aandacht werkelijk richt op wat er zich in jou afspeelt. Iets wat de mens vaak van nature gaat doen als hij/zij maar in de gelegenheid gesteld wordt. Zo stel ik me voor dat als je ruim honderd jaar geleden bijvoorbeeld met paard en wagen naar de stad ging dat je, na een uurtje of wat op de bok, vanzelf in een meditatieve staat kon belanden. Dat zal niet voor ieder mens gegolden hebben, maar zeker wel voor velen. Ook zie ik een boer voor me die op het land telkens weer dezelfde handeling uitvoert en hier, na verloop van flink wat tijd, in een modus geraakt van opperste alertheid en een diepe rust in de geest. Kortom, het gebeurde vaak al vanzelf.

In onze huidige maatschappij wordt ons deze gelegenheid echter nooit meer geboden en mijns inziens doet ons dat geen goed. Hierom doen we er verstandig aan dit met regelmaat zelf te creëren, iets waar Mindfulness zich uitmuntend voor leent.

Bij een standaard cursus Mindfulness gaat men doorgaans uit van 8 lessen. Bij van Huijstee Coaching kan je echter gewoon per les meedoen. Meestal heeft men de essentie na ca. 3 à 4 lessen wel door, waarna een ontwikkelingsproces begint en men zichzelf af en toe bijstuurt. Hierbij helpt geregelde feedback van anderen. Dit verandert niet alleen het inzicht, het motiveert ook om het te blijven doen. Lessen bij van Huijstee Coaching staan daarom vooral in het teken van het faciliteren van gezamenlijk mediteren en er, desgewenst, na afloop over van gedachten wisselen.

 

Mindfulness voor beginners

Vanaf 15 februari geef ik op woensdagen van 10:30-12:00u les aan mensen die niet of nauwelijks ervaring hebben met Mindfulness, of andere vormen van meditatie.

Voor een door jou zelf samengesteld groepje zijn ook andere tijden mogelijk. Desgewenst kom ik dan naar jullie toe.

Tarieven: ik doe ook dit op basis van vrijwillige donaties.